2009 р. Зловмисники пошкодили будинок Тараса Шевченка в Києві

Дата: 29.07.2009

У ніч на 29 липня невідомі зловмисники пошкодили меморіальний будинок Тараса Шевченка у Києві, відомий як “Хатина на Пріорці”, що знаходиться на вулиці Вишгородській, 5. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Національного музею Тараса Шевченка. Правопорушники виламали хвіртку та, потрапивши на огороджену територію, зірвали ставні з вікон будівлі. Адміністрація музею підозрює, що злочинці мали намір проникнути в будівлю.

За останні роки в інформаційному просторі не раз з’являлася інформація про пошкодження будинку – зламані ставні, ґанок, тощо. І тільки минулого року, після нескінчених паперових тяганин та своєрідних попереджень від осіб, які виступали проти передачі земельної ділянки в користування музею, національне надбання вдалося відгородити. Проте, як бачимо, навіть такі заходи не зупинили ані недобросовісних забудовників Пріорки, ані зловмисників від зазіхання та пошкодження національної спадщини.

Адміністрація музею вже звернулася до міліції, районної та міської рад і сподівається на підтримку влади у вирішенні цієї проблеми та запобіганні таких ганебних випадків у майбутньому.

Меморіальний будинок “Хатина на Пріорці”, де Тарас Шевченко жив у 1859 році, належить Національному музею Шевченка.

Джерело: УНІАН-Культура

* * * * *

С хаты Тараса Шевченко сняли ставни

Мемориальный Дом Тараса Шевченко в Киеве, известный как «хатынка на Приорке», в ночь на среду повредили неизвестные.

«Хатынка находится на улице Вышгородской, в лесной зоне, – рассказала «Ведомостям» научный сотрудник Дома Юлия Ермоленко. – Утром мы пришли на работу и обнаружили, что вырезана часть ворот, а с одного окна сорваны ставни. Впрочем, деревянный забор, который установили в марте прошлого года, легко перелезть. Ночью домик не охраняется, и возле него постоянно устраивают пикники. Так что рабочий день мы начинаем со сбора пустых пивных бутылок, кульков от чипсов, окурков и т. д.

Материальный ущерб невелик. Для нас – это психологическая травма. Забор постоянно разрисовывают, обклеивают объявлениями «куплю-продам». Кроме того, с Домом соседствуют торговые лотки, и к нему примыкают холодильники для пива. Экскурсанты всегда задают нам вопрос: а что, другого места для них не нашлось? Мы в ответ разводим руками… Мы обратились в милицию и в очередной раз попросили власть Подольского района выделить охранника».

В «Хатынке на Приорке» Тарас Шевченко останавливался в 1859 году. Нынче в экспозиции – вещи середины XIX столетия – посуда, мебель, иконы.

Лариса Гуторова

“Киевские ведомости”

У Польщі волинські пластуни впорядкували український цвинтар

Протягом двох тижнів у с. Верешин (Грубешівський повіт, Люблінське воєводство, Республіка Польща) тривав міжнародний волонтерський табір “Малі сліди великої історії”. Організатором виступила Волинська Округа Пласту у співпраці з Люблінською Округою ZHR (скаутської організації з Польщі). За час проекту під керівництвом директора департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцької міської ради Сергія Годлевського молодь з України, Польщі та Німеччини розчистила цвинтар, де поховані українці, від сміття, бур’янів, відновила більше півсотні надгробків.

27 липня відбулося освячення оновленого кладовища, – повідомили ZAXID.NET в прес-службі Луцької міської ради. В рамках проекту також були виїзди на православні кладовища міста Хелм, де минулого року реалізовувався подібний проект, та села Ласків.

Сергій Годлевський розповів, що українських учасників табору дуже приязно зустріли польські колеги, жодних організаційних чи інших проблем протягом цього часу не виникало. Що ж до самої ідеї співпраці, то „це дуже великий крок до патріотичного виховання нашої молоді. Це свого роду практична угода, яка передбачає конкретне налагодження братерських, партнерських і трудових відносин”, наголосив Сергій Сергійович.

Міський голова Богдан Шиба також відзначив, що це є практична співпраця двох народів. „На всіх трагедіях треба поставити крапку, віддавши данину загиблим”, – зауважив він.

Довiдка ZAXID.NET. Проект “Малі сліди великої історії” отримав дотацію в рамах програми “Меморія. Волонтаріат для європейської культурної спадщини”, яка реалізується Фондом „Пам’ять, відповідальність, майбутнє” та Фондом Баторія. Метою програми є заохочення молодих людей із Центральної та Східної Європи до здійснення спільних заходів для збереження європейської культурної спадщини.