Ризниця

ІВАН ЗОЛОТАР – київський майстер. У 1737 р. на замовлення архімандрита Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря виготовив срібні обручки та оправив кістяну патерицю, за що одержав десять золотих.

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 132, оп. 2, спр. 1, 1737 р., арк. 2.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 160 – 161.

Для Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря київський майстір Олексій Іщенко виготовив десятипудовий мідний «убор» (оправу) на престол. У 1790 р. зробив срібну шату на ікону Варвари та панікадило, у 1791 р. – срібне «всенощне» блюдо, вагою 12 ф. 13 лотів і 2 золотники.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 161 – 162.

РОСТОВСЬКИЙ САМІЙЛО ВАСИЛЬОВИЧ – жив у Києві; мав на Подолі будинок і майстерню.

Найбільш крупні його роботи: срібна рака вагою 1 пуд і 4 фунти, виготовлена у 1787 р. для мощей св. Варвари, які знаходилися в Києво-Михайлівському Золотоверхому монастирі, і срібна оправа євангелія, зроблена в 1796 р. для цього ж монастиря.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с.

СТРЕЛЬБИЦЬКИЙ САМСОН ІВАНОВИЧ – один з найпопулярніших київських майстрів кінця XVIII – першої чверті XIX ст.

В 1795 р. виготовив для Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря 1500 перснів та інші дрібні речі.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 186 – 187.