Ківорій св.Миколи

Ківорій св.Миколи

Розмір зображення: 600:800 піксел

Михайлівського Золотоверхого монастиря Хрестова Микільська церква. Храм стояв у північно-східному куті монастиря і безпосередньо примикав до одноповерхової будівлі покоїв настоятеля. Кам’яну двоярусну церкву споруджено в 1856 р. за проектом П. Спарро та К. Скуржинського. Споруду реконструював у 1884, 1885-1886 та 1893 р. архітектор В. Ніколаєв. У результаті перебудов утворилась досить своєрідна архітектура храму. Будівля мала стримані класицистичні форми. До прямокутного у плані об’єму з північного боку було прибудовано бічний вівтар. Над центральною частиною будівлі розташовувалась невелика світлова баня. Нартекс виділявся в ризаліт з великим півциркульним вікном та увінчувався трикутним фронтоном.

Споруду знесли більшовики в 1934-1936 рр. разом із собором та дзвіницею.

Під час відновлення монастирського комплексу в 1997-2000 рр. на цьому місці спорудили фонтан з павільйоном у формах українського бароко.