1967 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 617:800 піксел

Стилістично близьким до розписів будинку Красовських у Львові є портрет ігумена Кирилівського монастиря в Києві Василя Красовського, прозваного Чорнобривцем, який помер у 1614 році [Сборник летописей, относящихся к истории Южной и Западной Руси, изданный комиссией для разбора древних актов, состоящей при Киевском, Подольском и Волынском генерал-губернаторе. К., 1888, стор. 84], а портрет його було, очевидно, невдовзі написано на стіні, над місцем поховання. Скупими засобами майстер впевнено і виразно моделює обличчя з сивою, не дуже великою бородою. Світле обличчя дуже гарно виділяється на тлі темного чернечого одягу. Міцно стиснуті уста та гострий погляд допитливих, жвавих очей говорять про неабиякий розум і надзвичайну енергію. Характерно, що майстер прагне розкрити образ людини, не вдаючись до докладного виписування матеріальних атрибутів, обстановки, одягу тощо. Всю увагу зосереджує він на обличчі, прагнучи досягти максимальної правдоподібності і разом з тим підкреслити не тільки вроду, але й моральну гідність (с. 204).

Портрет ігумена Красовського в Кирилівській церкві у Києві. Близько 1614 р.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 206.