Інна Шулешко

559.4. Житловий будинок, 1900 – 01 (архіт.).

Вул. Чапаєва, 11. На червоній лінії забудови останніх років 19 – поч. 20 ст.

Садиба належала М. Смульському. Протягом усього часу існування будинок використовувався як житловий. 1995 – 96 проведено капітальний ремонт, під час якого втрачено всі конструктивні та декоративні елементи інтер’єра.

Чотириповерховий, мурований, пофарбований, в плані прямокутний, з невеликим ризалітом з тилу, в якому розташовані чорні сходи. Біля правого торця – проїзд у двір. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею. Односекційний. Перекриття пласкі залізобетонні.

Композиція чолового фасаду двохосьова. В декорі використано ренесансні стилізації. Асиметрично розташований парадний вхід оформлено порталом та лев’ячим маскароном над ним. Пластичної виразності фасаду надають дві бічні розкріповки, лопатки яких прикрашено декоративними деталями – анкерами, а також підвіконні вставки та рельєфи, замкові камені в лиштвах вікон.

Будинок – цінний зразок житлової споруди поч. 20 ст. у забудові вулиці.

ДАКО, ф. 1636, оп. 6, спр. 536.