2010 р.На реставрацію Будинку актора необхідно 20 млн. гривень

Сьогодні, 16 березня, на засіданні комісії, створеної для вивчення ситуації навколо будівлі караїмської кенаси по вулиці Ярославів вал, 7, начальник Головного управління з питань охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко, повідомив, що на реставрацію Будинку актора необхідно виділити близько 20-ти мільйонів гривень.

Кухаренко повідомив, що фінансувати реставрацію та ремонт вказаної будівлі мерія не може, оскільки бюджетні кошти відповідно до Бюджетного кодексу можуть витрачатися тільки на ті об’єкти, які використовує територіальна громада. А в даному випадку приміщення перебуває в оренді підприємства, яке належить національному союзу. І тому кошти державного бюджету мають використовуватися на відповідні роботи з відновлення і реставрації.

За словами Кухаренка, на відновлення будівлі караїмської кенаси необхідно не менше 20 мільйонів гривень. Для того щоб здійснити фінансування цих робіт, потрібно припинити оренду в некомунального підприємства або отримати фінансування з держбюджету.

Присутній на засіданні робочої групи голова Національної спілки театральних діячів Лесь Танюк звернувся до членів групи з пропозицією спільно працювати над відновленням пам’ятника культури і попросив не припиняти дію договору оренди, особливо враховуючи те, що є постанова Кабміну, згідно з якою національні творчі спілки не можна залишати без приміщень .

За словами Танюка, в договорі оренди записано лише про поточний ремонт будівлі і не йдеться про реставрацію. Поточні ремонти, за його інформацією, виконувались, і внутрішні приміщення Будинку актора перебувають у задовільному стані. Крім того, він нагадав, що два роки тому проводилися протиаварійні роботи з укріплення фундаменту кенаси.

“Ми вважаємо, що будинок не в критичному стані. У критичному – карнизи, ліпнина, але на це не потрібно 20 мільйонів гривень”, – зазначив Танюк.

Робоча група взяла на вивчення всі документи Головного управління охорони культурної спадщини КМДА та Національної спілки театральних діячів, що стосуються робіт, які проводилися в Будинку актора, і планує на наступному засіданні продовжити розгляд питання про подальшу долю будівлі.

Нагадаємо, що на початку березня Київська міськадміністрація закликала Національну спілку театральних діячів України найближчим часом звільнити Будинок актора у зв’язку із завершенням договору оренди 10 січня поточного року. У КМДА зазначили, що не мають наміру його продовжувати.