Житловий будинок з історією (№ 15б)

Розмір зображення: 600:428 піксел

Исторические катаклизмы не пощадили Киев – многие памятники культуры и архитектуры, в том числе и особняки, безвозвратно утеряны. Но в книге их можно увидеть (на фото и рисунках), узнать их историю, познакомиться с обитателями. К примеру, на месте нынешнего дома по улице Ярославов Вал, 15 стоял одноэтажный особняк с мезонином. Именно здесь в 1904 году композитор Мыкола Лысенко открыл Музыкально-драматическую школу. Вокалу училось 150 человек; на отделении русской драмы – 20, украинской драмы – 15.

А во дворе этого особняка стоял тогда трехэтажный флигельный дом, который (как и особняк) принадлежал профессору медицины Университета святого Владимира Ивану Сикорскому. Он был человеком знаменитым – председатель правления Юго-Западного общества трезвости, председатель Общества помощи студентам, редактор и издатель журнала «Вопросы нервно-психической медицины», член Коллегии Галагана…

Именно в этом доме родился и жил Игорь Сикорский – младший сын Ивана Алексеевича. В 1910 году Игорь Сикорский поднялся в воздух на самолете собственной конструкции С-2. Еще через три года четырехмоторный самолет конструкции Сикорского «Илья Муромец» осуществил рекордный полет, взяв на борт 16 человек. Всего за 1909-1917 годы Игорь Сикорский создал 25 основных типов самолетов и два геликоптера (в книге есть фотография 1910 года, где изображен геликоптер, который выдающийся авиатор и конструктор собирал во дворе своего дома № 15 на Ярославом Валу). Увы, семейное гнездо Сикорских не сохранилось. В начале 1970-х годов здесь вырос девятиэтажный жилой дом, в котором в 1972-1982 годах жил и работал выдающийся ученый – математик и кибернетик академик Виктор Глушков…

[По книге Ольги Друг и Дмитрия Малакова «Особняки Киева»]

Музей авіації планують створити в будинку Сікорського.-(Інф.).

„Києвознавець С.Вакулишин на сторінках „Вечірки” висловив стурбованість тим, що в результаті реконструкції столиці може зникнути будинок на вулиці Ярославів Вал, 15-б, в якому народився всесвітньо відомий авіаконструктор І.Сікорський. Начальник Головного управління культури й мистецтв С.Зоріна з цього приводу пояснює таке. Відповідними службами КМДА було здійснено обстеження цієї споруди. З’ясувалося, що будинок загальною площею 1460 кв. метрів потребує реконструкції та виконання значних за обсягом будівельних робіт. Київською міськдержадміністрацією видано розпорядження від 3 червня 2005 року № 927 „Про дозвіл на виконання робіт з проектування та реконструкцію будинку на вул. Ярославів Вал, 15-б, у Шевченківському районі”, згідно з яким Державне територіально-галузеве об’єднання „Південно-Західна залізниця” отримало дозвіл здійснити за рахунок власних коштів проектування та реконструкцію цього будинку для створення у ньому Музею авіації ім. І. Сікорського. Оскільки Музей авіації ім. І.Сікорського планується створити як відомчий, а в підпорядкуванні Головного управління культури і мистецтв перебувають музеї, які належать до комунальної власності громади м. Києва, то вирішення питань, пов’язаних із створенням вищезгаданого музею, виходить за межі компетенції Головного управління культури і мистецтв”.

Вечірній Київ. – 2006. – 22 грудня.

Будинок Сікорського у Києві потребує негайної реставрації (26.03.2021 р.)

Міністерство оборони і підпорядковане йому ДП „Готель Козацький“ мають якнайшвидше провести низку заходів, спрямованих на збереження пам’ятки історії національного значення „Будинок, в якому мешкав видатний авіаконструктор І. Сікорський з родиною“ на вул. Ярославів Вал, 15-Б.

В центре Киева произошел пожар в историческом здании (14.05.2021 г.)

На улице Ярославов Вал, 15А горит трехэтажный дом авиаконструктора Игоря Сикорского. По предварительной информации, пламя начало распространяться с подвала. О пострадавших не сообщается. Причина пожара пока не установлена.

Тетяна Сененко З будинку Сікорського зняли арешт: що це означає (5.08.2021 р.)

Його готують передати на баланс міста, що дозволить подальші роботи з відновлення будівлі.