Ливарна форма для зірчастих сережок

Особливо цікаву колекцію ливарних імітаційних форм виявлено в підкопі під Десятинною церквою. З тридцяти шести фрагментів, знайдених на дні схованки, вдалося склеїти дев’ятнадцять форм, що служили для відливання трибусинних сережок, колтів, зіркоподібних підвісок і псевдовитого браслета. На двох формах для відливання колтів вирізьблено барса з піднятою лапою. За сюжетом і стилем він нагадує зображення барсів на дорогих колтах з тисненням з Чернігівського могильника XI століття.

Форми для відливання трибусинних сережок точно імітують широко розповсюджені в XI – XII століттях дорогі золоті сережки, які виготовляли київські ювеліри для багатих верств населення. Форми для зіркоподібних підвісок точно імітують зерньову накладку в кілька тисяч зернин на одному предметі (с. 381).

Ливарська форма для відливки зірчастих сережок з псевдозерню, знайдена в тайнику Десятинної церкви в Києві. XII ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 377.