Церква св.Василя

Церква св.Василя

Церква зруйнована в 1934..1935 рр. [Вечерський В. Реабілітація репресованої святині. – Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 14].

Зведена в 1183 р. на території княжого двору стародавнього Києва. Первісно мала форми хрестовокупольного, тринавного, триапсидного, однобанного храму. У 1630-х рр. реконструйована і переосвячена як Трьохсвятительська. У 1658 р. сильно постраждала від артилерійського вогню під час повстання гетьмана І.Виговського проти московської влади. Були зруйновані склепіння та баня. З 1693 по 1707 р. до первісного об’єму додають шестикутний нартекс (бабинець) з хвилястим фронтоном. Подібний фронтон зведено і над центральною апсидою. Над навою розташовувалась грушоподібна баня на гранчастому у плані барабані. Після реконструкції споруда набула форм типової тридільної української церкви у формах бароко. Протягом 18 ст. до південної стіни храму коштом запорізького козацтва було прибудовано приземкувату каплицю, увінчану невеликим грушоподібним завершенням. Фасади вертикально членувались лопатками. Усередині зберігався іконостас у стилі рококо. У 1888 р. храму було повернено первісну назву.

Пам’ятку знесли в 1934-1935 рр. у зв’язку з будівництвом приміщення для ЦК КП(б)У (тепер МЗС України). Містилась на Михайлівській площі.

Стенограмма заседания Комитета по исследованию архитектуры б[ывшего] Михайловского монастыря, состоявшегося 11 сентября 1934 г.:

Моргилевский: В Трехсвятительской церкви, на которую нас перебросили, нам удалось уже закончить конкретные промеры по плану. Там церковь еще не сносится, а сняты только полы и шлем купола, и у меня появилась мысль, чтобы проверить еще два фасада, северный и восточный. Работы тут будет немного, а мы будем иметь почти исчерпывающий материал по Трехсв[ятительской] церкви. Последние дни я производил систематическую фотофиксацию, там уже больше нечего делать, только я хочу некоторые детали по фотографированию сделать и все. [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, додаток, с. 13].

Більше фотографій: