2011 р. Влада залишила на Десятинці місце храму

Христина Заник

Дата: 20.05.2011

Голова комісії з питань культури і туризму Олександр Бригинець, присутній на засіданні журі, наголошує: з правової позиції будувати храм на місці Десятинної не можна, тому що законодавством заборонено будівництво чого-небудь на рештках історичної пам’ятки.

Ідея відбудови Десятинної церкви вже обговорюється близько десяти років. Дотепер не збереглося жодного креслення того, як насправді виглядала ця церква. А ще на місці Дитинця стародавнього Києва, де і знаходяться залишки церкви, і зараз проводяться археологічні розкопки. Законодавство забороняє зводити на цьому місці будівлю. Але православна церква Московського патріархату виступила з ініціативною відтворити храм. Про це свідчить відповідь міської адміністрації на інформаційний запит журналістів.

Постанова Кабміну вимагає провести музеєфікацію фундаментів і того, що залишилося від собору. Два місяці тому була створена робоча група, що вирішить подальшу долю Десятнки. До неї увійшло 15 осіб: архітектори та чиновники. Мерія оголосила конкурс на кращу пропозицію щодо Десятинної церкви з умовами збереження і музеєфікації її фундаменту.

– Як пройшло засідання журі сьогодні?

– Сьогодні знову були інтриги і скандали. Спочатку проголосували за те, щоб не визнавати голосування 17 травня – навіть конверт з результатами не відкривали. Скорик (Лариса Скорик – професор Української національної академії мистецтв, член журі – «Свідомо») знову намагалася покинути засідання. Потім знову проголосували за концепції для Десятинної церкви. І в результаті два проекти набрали однакову кількість голосів зайняли перше місце.

– То які це проекти?

– Один проект – це той, що найбільше відповідає вимогам конкурсу. Фундамент церкви зберігається і лише накривається скляним покриттям на металевих опорах. А вже біля виходу на Пейзажну алею – невелика каплиця.

А інший – я його називаю «панцерник». Великий храм повністю накриває фундамент Десятинної церкви. Крім того на самому макеті є намет Української православної церкви Московського патріархату, який там і знаходиться зараз. Думаю, очевидно, хто підтримує таку концепцію.

– Скільки голосів вони набрали?

– Обидва проекти набрали по 6 голосів. Ще два – інший проект, теж з будівництвом храму у стилі бароко.

– Кого з членів журі не було сьогодні на засіданні?

– Не було знову Смолія (Валерій Смолій – директор інституту історії – «Свідомо»). Але він надіслав листа комісії, де вказав поважну причину, через яку не може бути присутнім, а свій голос попросив передати Івакіну (Гліб Івакін – заступник директора Інституту археології з наукової роботи). Але це прохання не врахували, навіть не поставили на голосування. Великою мірою цей голос і вирішив питання.

– А за який проект проголосував Івакін?

– Він підтримав концепцію з капличкою.

– Богуцький (Юрій Богуцький – перший заступник міністра культури) сьогодні був присутній?

– Так. Він, до речі, був готовий не переголосовувати, а щоб його голос просто додали до минулих результатів. Він на всі пропозиції був готовий.

– Хто ввійшов цього разу до Лічильної комісії?

– А її взагалі не було. Всі займалися ліченням голосів, а присутній юрист підтвердив легітимність рішення. Між іншим, він підтвердив, що голосування 17 травня було чинним і не існує ніяких умов, щоб його не визнавати.

– Хто автори проектів-переможців?

– Автор першої концепції – тої, що з капличкою, депутат Київради Андрій Миргородський. Автор іншої концепції – Ольга Кругляк. Вона ніколи раніше не проектувала музеїв, лише церкви. І ще кілька місяців тому вона виступала з заявою перед архітекторами про те, що будувати на місці фундаменту Десятинної церкви не можна. Вона близька до синоїдального управління Української православної церкви Московського патріархату. Зараз вона працює в Лаврі.

– І що ж тепер будуть робити з цими різними концепціями?

– Вони обидві оголошені співпереможцями з пропозицією об’єднати дві творчі групи в одну і вона має поєднати два проекти в один. Але ви ж розумієте, ці два проекти – це як слон і граційна лань. Або черепаха і граційна лань. Як їх можна поєднати? Тобто таким рішенням, підтримавши дві кардинально різні пропозиції, влада дає люфт, аби на місці фундаменту Десятинної церкви побудувати споруду. До речі, голова журі Сергій Целовальник мав право віддати ще один голос тому проекту, який вважає кращим. Але він цього не зробив – не віддав нікому цей голос.

– А хто як голосував з членів журі?

– Ну, я вам так скажу: журі розділилося на дві частини – це мистецько-наукова частина і адміністративно-церковна. Так от адміністративна частина підтримувала важку споруду, а інша частина – скляне накриття.

Джерело: “Свідомо”