Юлія Смолій

Будинок серед. 20 ст., в якому проживала Глущенко П. І.

(іст.).

Вул. Кіквідзе, 30-а.

У глибині подвір’я. П’ятиповерховий, цегляний житловий будинок, прямокутний у плані. Має рельєфно виділені міжповерхові тяги та балконні огорожі другого – п’ятого поверхів з чітким геометричним візерунком.

В 1961 – 83 рр. тут жила і працювала Глущенко Пелагея Іванівна (1908 – 83) – заслужений майстер народної творчості УРСР (з 1967). Уродженка с. Петриківка (Дніпропетровщина) – відомого центру народного Декоративного розпису. Працювала викладачем в Художньо-промисловому технікумі і одночасно займалася творчою роботою в галузях’декоративного станкового розпису, аплікації на папері, оформлення інтер’єрів та книжкової графіки і плаката. Проживала майстриня у двокімнатній квартирі № 51 на четвертому поверсі.

Бутник-Сиверский Б. С. Народные украинские рисунки. – М., 1974;

Пелагея Глущенко / Авт. вступ. ст. та упоряд. Б. С. Бутник-Сіверський. – К., 1977.