Галина Скляренко

374. Пам’ятник комсомольцям 1920-х рр., 1961 (мист.).

На центральній алеї північної частини парку «Нивки», звернений до просп. Перемоги.

Автор – ск. Г. Сорока. Вис. скульптури – 2,5 м, постаменту – 2,85 м.

Присвячений комсомольцям 1920-х рр., які брали участь у громадянській війні 1918–21 та повоєнній відбудові народного господарства.

Постать комсомольця в будьонівці та шинелі з молотом у руках стоїть на постаменті із сірого граніту. Напружений крок, широкий замах рук, розгорнуті поли шинелі надають композиції внутрішньої енергії та динаміки руху.

Художню виразність пам’ятника підсилює експресивне ліплення та вдале поєднання бронзової фігури з високим, асиметричним рустованим постаментом, в центрі чолового боку якого на полірованій дошці з чорного лабрадориту – присвятний напис накладними бронзовими літерами.

Література:

Лемещук М. Мужнім і стійким // Україна. – 1982. – № 14; Пам’ятники і монументи України: Альбом. – К., 1982; Пам’ятники Києва: Фотоальбом. – К., 1982; Пам’ятники революції на Україні. – К., 1970.