Церква св. Василя Великого

В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р. вперше згадується місцева церква. 1 Деякий час церква належала до парафії в Могильниці, бо у 1767 р. презенту на церкви в Могильниці і Кулику отримав священик Мартин Славинський від Мартина Білобжезького. 2 У 1760-х рр. парафія отримала надання від підстольного Землі Руської дідича Йосифа Льонґина Венґлинського. 3 В акті візитації 1772 р. церква названа Матері Божої Болесної. 4 У 1870 р. на місці давнішої коштом уряду збудовано нову дерев’яну греко-католицьку церкву з дзвіницею, зв’язаною з нею. 5 З 1875 р. – православна. 2 червня 1885 р. освячена після ремонту. 6 У 1914 р. здійснено поточний останній ремонт будівлі. 7 Зачинена після першої світової війни. Зруйнована у 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 8

2. Там само. – С. 319.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 353.