2005 р. Церкви Холмської єпархії

Перші згадки про існування в селі церкви походять з податкових документів 1507 р. 1 Парафія новоериґована Замойськими у 1679 р2. У 1858 р. на місці давнішої дерев’яної будівлі коштом ординації Замойських та громади споруджено нову муровану церкву за типовим проектом і муровану дзвіницю. 3 З 1875 р. – православна. Пошкоджена під час воєнних дій першої світової війни у 1915 р. 4 Після війни церква перетворена на костел того ж імені і відновлена у 1924 р. 5 Будинок молитви, збудований православною громадою у 1937 р., знищений під час акції нищення церков на Холмщині у 1938 р. 6 Під час другої світової війни в селі існувала відновлена православна парафія. 7

Розташована скраю села на рівній ділянці. Мурована, тинькована споруда. Складається з ширшої квадратової нави та вужчих прямокутного бабинця і гранчастого вівтаря з двома прямокутними ризницями по боках. Нава вкрита чотирисхилим пірамідальним дахом, увінчаним сліпим восьмибічним ліхтарем, завершеним високим наметом, що замінив давнішу цибулясту маківку. Над вівтарем – п’ятисхилий дах, над бабинцем – трисхилий. Тиньковані стіни церкви вінчає профільований ґзимс. Наріжники чільного фасаду прикрашені рустованими лопатками.

Вхід на прицерковну територію веде через муровану двоярусну дзвіницю, зведену одночасно з церквою. Дзвіниця прямокутна в плані. По боках до неї прилягають невеликі прямокутні одноярусні приміщення, криті схилими дахами. У нижньому ярусі дзвіниці влаштовано прохід, завершений невеличкою лучковою аркою. На кожній грані другого ярусу влаштована аркада з двох арок, обрамованих архівольтами, опетрими на підп’ятники. Вкрита дзвіниця двосхилим причілковим дахом, увінчаним маківкою.

1. Budzyński Z. Sieć parafialna prawosławnej diecezji Przemyskiej na przełomie XV i XVI wieku. // Polska – Ukraina 1000 lat sąsiadstwa. – Przemyśl, 1990. T. l – S. 144.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 431, аркуш 9.

4. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

5. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 48.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.