Церква Покрови (стара)

Розмір зображення: 596:800 піксел

Крива. Церква Покрови пр. богородиці, 1888 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 404.

Крива Хустський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1888. (УГКЦ)

У 1751 р. йшлося про дерев’яну церкву св. Миколая в доброму стані, збудовану 30 років тому, тобто в 1721 р. Церква була вкрита соломою, мала один дзвін і маленькі образки.

За 1775 р. є запис про стару дерев’яну церкву, збудовану із сильних брусів. Остання згадка про дерев’яну церкву – в 1847 р., на тім місці тепер школа. Престольний камінь з дерев’яної церкви поставлено перед головним фасадом теперішньої мурованої базилічної церкви з трьома дзвонами на вежі.

Очевидно, церкву почали будувати або збудували в 1888 p., а написаний на фасаді 1901 р. є роком посвячення вже оздобленої та розмальованої церкви.

Останній зовнішній ремонт робили в 1981 p., а малювання інтер’єра здійснили в 1989 р., що зазначено на стіні над хорами. Два образи прикрашають стіни при вході. На образі св. Миколая напис: За вечное спасєніє душевное и за здравіє тіла сію икону даровали Р. Б. Стефанъ І Голачій со женою своею Юліанною из села Godenyhaza Com. Ugocsa 1888 р. На образі Покрова написано: Подь твою милость прибігаємь Бдци Діво 1888 Августа 1го.

У каплиці біля вежі збереглася ікона Успіння з попередньої дерев’яної церкви. Храм повернуто греко-католикам.

Місцевий парох Михайло Мовзер був засуджений 1949 р. на 25 років каторги. Трагічно загинув 25 лютого 1955 р.