1966 р. Історія українського мистецтва

План Успенської церкви в Галичі. 1157 р.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 215.

Галицька архітектурна школа сформувалась у середині XII століття, її майстри, чудово оволодівши технікою білокам’яної кладки, провадили будівництво далеко за межами своєї землі. Найбільшою будівлею Галича була Успенська церква, споруджена в 1157 році Ярославом Осмомислом – це був головний собор міста (іл. 164). В центральній частині він являв собою чотиристовпний, очевидно, одноверхий триапсидний храм. З трьох боків його оточували закриті галереї. Споруда була трохи схожа на Благовіщенський собор у Чернігові та Успенський у Владимирі, збудовані дещо пізніше. Розкопки 1934 – 1938 років свідчать, що галицький храм було споруджено з добре обтесаних блоків вапняку, фасади й портали його оздоблювали білокам’яні скульптурні деталі та різьблені капітелі.