Церква св. Петра і Павла

Розмір зображення: 800:584 піксел

Крайня Мартинка. Церква св. Петра і Павла, 1838 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 250.

Крайня Мартинка Іршавський район

Церква св. Петра і Павла. 1838. (УГКЦ + УПЦ)

Уперше церкву згадано в 1692р. У документах 1733 р. в селі згадують дерев’яну церкву св. Миколи з трьома дзвонами, вкриту соломою. В селі розповідають, що дерев’яна церква стояла в місцевості, що зветься “Цинтарь на Гальчовиці”.

Крайня Мартинка і сусідні села Смологовиця та Підгірне розташовані досить далеко в горах. Можливо, тому тут збереглися традиційні верховинські дерев’яні дзвіниці, хоч церкви в цих селах вже давно кам’яні.

На церкві напис такого змісту: “Церква Петра і Павла збудована 1838 р. (можливо, це початок будівництва, бо є й інша дата – 1872 p.), відремонтована 1902 p., реставрована 1988 р. в честь тисячоліття хрещення Русі”.

Новий іконостас встановлено в 1908 р. за гроші, зібрані земляками в Америці. Розказують, що землю для цієї церкви дали Глеби. Турня довго була вкрита шинґлами і лише в 1980-х роках майстер Малета з Великих Ком’ят вкрив її бляхою.

Написи на дзвонах свідчать, що великий дзвін відлив Ф. Еґрі в 1921 р. (можливо, тоді збудували дзвіницю), а малий – давній, з 1770-х років. Біля церкви стоїть литий металевий хрест з 1888 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 250.