1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 800:559 піксел

Миколаївська церква в Княжому. 1782 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 175.

В околицях Охлопова села густо лежать, бо тут найродючіші грунти Волині й ці місця заселені ще за домонгольських часів, про що свідчить назва одного з сіл – «Княже». Очевидно, воно, належало волинським князям і тут був їхній укріплений двір-садиба. Цвинтар Миколаївської дерев’яної церкви (1782 р.) займає давнє городище. Дорога до нього йде ровом, з-за високих дерев поступово з’являється невелика триверха будівля. Всі три бані квадратні в плані – будівник церкви в Княжому був прихильником старих традицій. Бані мають по одному залому і простого рисунка наметову покрівлю на бічних і трохи перехоплену в основі – на середній бані. Тепер храм ошальований дошками, під якими видно слід знятого в кінці XIX ст. старого опасання. Низенькі підбанники, невисокі бані й такі ж не дуже високі об’єми зрубів створюють оригінальний силует. В інтер’єрі він дуже затишний і масштабний по відношенню до людини. Невелика двох-ярусна дзвіниця силуетом і пропорціями повторює церковні бані й становить разом з храмом, високими деревами і стародавнім городищем одне ціле.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 168.