Кам’янець-Подільський район

Велика Слобідка с

За адмін.поділом 16 ст. Кам’янецький повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. Кам’янецький повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Кам’янець-Подільський район

Село Велика Мукша – нині зветься Велика Слобідка.

Перша згадка: 1460 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 181].

Село розташовано при впадінні р.Мукша в р.Дністер.

Геринович В.О. Стоянка неолітичної людини біля с.Велика Мукша Китайгородського району Кам’янець-Подільської округи. – Записки Кам’янець-Подільського інституту народної освіти, 1926 р., т. 1, с. 14 – 17.

На лівому березі р.Мукша при її усті знаходився земляний вал у формі кола [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 181. Імовірно, нині це місце затоплене Дністровським водосховищем.]

1995 р. 29 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 872-17+8.
1995 р. Панорама річки Мукша на північ від с.Велика Слобідка (+)
Церква Успіння згадується з 1735 р. – з хмизу, обмазана глиною, з трьома низькими верхами. В 1759 р. була ветхою. Нова церква збудована в 1766 р. –…
Церква Успіння (+)