Кам’янець-Подільський район

Чорнокозинці с

За адмін.поділом 16 ст. Кам’янецький повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. Кам’янецький повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Кам’янець-Подільський район

Перша згадка: 1467 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 390].

Село розташовано на р.Збруч.

Коментар: піп згадується в 1530, 1565, 1578, 1583 рр. В 1519 р. був напад татар. В 1538 р. був напад волохів воєводи Петра: поляки бились з волохами і відступили через замерзлий Збруч до замку, при цьому багато поляків погинуло. Замку волохи не здобули. В квітні 1651 р. тут стояв гетьман М.Калиновський з військом. В кін.1651 р. м-ко було спалене татарами і козаками, замок вистояв. В 1672 р. турки не чіпали замку; вони здобули і зруйнували його в 1674 р., після цього він не відбудовувався[Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 390 – 396]

Церква св.Михаїла збудована в 1 половині 18 ст. – дерев’яна триверха споруда. Нова дерев’яна церква збудована в 1780 – 1791 рр. на старому місці. Розібрана в 1867 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Сіцінський Ю.Й. Оборонні замки західного Поділля: історично-археологічні нариси. – Записки історично-філологічного відділу ВУАН, 1928 р., т. 17, с. 64 – 160.

Вкладені елементи

Чорнокозинці. Малюнок Н.Орди, літографія М.Фаянса. 1860-і рр. 	Джерело: З української старовини. – К.: Мистецтво, 1991 р., с. 51.
1860-і рр. Загальний вигляд з південного заходу (+)
1996 р. Панорама з заходу (+)
1989 р. Костел і церква. Вигляд з півночі (+)
2010 р. Чорнокозинці
Замок (руїни) 16 – 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під…
Замок (+)
Костел св.Йосипа засновано в 1608 р. Ремонт середини 18 ст. Парафія скасована в 1894 р., споруду передано в православне відомство. В 1896 р.…
Костел св.Йосипа Обручника (+)
Церква Успіння збудована в 1728 р. – дерев’яна триверха споруда. Парафія скасована в 1822 р., церква розібрана. 	Нова кам’яна одноверха церква…
Церква Успіння (+)