Церква Покрови

Церква Покрови

Калини Тячівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1891. (УГКЦ)

У 1751 р. в селі була дерев’яна церква св. Михайла з двома дзвонами, в поганому стані, вкрита соломою, слабо прикрашена образами.

У 1801 р. також: згадують дерев’яну церкву. Відомий дослідник народного мистецтва В. Залозецький у 1922 р. дбав про долю цієї церкви (селяни збиралися її розширити), а пізніше помістив зображення калинівської дерев’яної церкви з готичним шпилем у своїй книзі “Готичні і барокові дерев’яні церкви в Карпатах”, виданій у Відні 1926 р.

На жаль, все це не врятувало споруду. За свідченням о. С. Бендаса, церкву спалили через міжконфесійне протистояння в середині 1920-х років.

22 листопада 1960 року муровану греко-католицьку церкву зняли з реєстрації. Вежу знесли на початку 1960-х років, а церкву перетворили на клуб. Високе склепіння перегородили плоским перекриттям.

Трираменний надбанний хрест врятували І. Орос, Ф. Куцин та Ю. Поляк. У 1994 р. відродилася греко-католицька громада, у храмі почалися богослужіння.

З православної церкви повернули “царські двері” та частину вже перемальованих ікон. Вежу відбудував Микола Кушнір у 1998 р.

Дзвін на вежі відлили у 1856 р. за священика Антона Довговича, куратора Василя Когута та Андрія Куцина.