2008 р. Яворівський Бабин Яр став пристановищем для вандалів та контрабандистів

Дата: 07.05.2008

Тисячі євреїв, здебільшого жінок, літніх людей та дітей, а також радянських військовополонених, яких гітлерівці розстріляли впродовж 1941-1944 років, покояться під Піщаною горою, що біля Яворова Львівської області. Масове поховання перетворено на суцільне сміттєзвалище, понищено пам’ятник та розбито огорожу. Тут у лісі, який розділяє міжнародну автотрасу Львів-Краковець та Яворівський гарнізон, 12 років тому з ініціативи члена культурно-просвітницького товариства імені Шолом-Алейхема Анатолія Гальперіна та екс-представника Президента в Яворівському районі Богдана Дудзяного було встановлено пам’ятник жертвам Голокосту й Хрест радянським солдатам.

Відбулися також перші й наразі єдині за увесь час, що минув від Другої світової війни, релігійна панахида та мітинг-реквієм. Відтоді про це трагічне місце забули усі, окрім вандалів та контрабандистів, котрі перепаковують тут цигарки й горілку, а непотріб кидають просто на могилу.

До нинішнього 9 Травня цю могилу ніхто ще не впорядкував. За словами старожилів Яворова, на Піщану гору фашисти в 1944-му пригнали сотні дітей, стариків, жінок – близько тисячі євреїв з Яворівщини, Немирівщини та Жовківщини, а також радянських військовополонених. Дорогою тих, хто хотів втекти, зацьковували вівчарками. Гітлерівці змушували нещасних руками викопувати яму, в якій багатьох поховали живцем. Уцілілі очевидці згадують, що могила стогнала і ворушилася усю ніч. Одну дівчинку яворівчанам таки вдалося врятувати: дитя витягнули з-під груди тіл, розкопавши могилу.

У розмові з водієм автобуса власкор ЗІКу довідався, що відтинок дороги від Яворова до Новояворівська, де стається чимало аварій, було втрамбовано піском, які будівельники брали саме з цієї могили.«Ви б бачили стільки там було кісток та черепів…», – згадує яворівець.

Довгі роки дружина офіцера з Яворова, психолог дитсадка Лариса Кольцова разом з сином-школярем та його однолітками приносили сюди квіти, закопувала вимиті дощем людські останки. однак ця жінка потрапила під скорочення і була змушена виїхати за кордон на заробітки.

Тепер Піщана гора, яку в народі охрестили «Яворівським Бабиним Яром», повністю заросла бур’янами. Про те, що тут величезна могила, по якій гасають автомобілями, на якій смажать шашлики, п’ють горілку, а пляшки розбивають об пам’ятник безневинно розстріляним, – нагадує хіба що дощ, який продовжує вимивати з піску людські кістки та черепи.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»