Синагога

Синагога

Розмір зображення: 703:551 піксел

Фото 1991 р. з архіву Інституту „Укрзахідпроектреставрація”. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 57.

Яворів. Синагога мурована

Мурована з цегли синагога постала в XIX столітті на площі на південний захід від Ринку. Розпланувально-просторову синагогальну структуру традиційно увиразнювали три аркові вікна чоловічої молитовної зали й дві осі лучкових вікон двоярусних приміщень пуліша з жіночими галереями на південному фасаді. Велика будівля була увінчана профільованим карнизом, підкреслена наріжними пілястрами, покрита бляшаним дахом. У радянський час приміщення перебудували на лазню, що призвело до втрати архітектурного вистрою споруди, зокрема було перерубано віконні прорізи, абсолютно знищено інтер’єр. На початку 1990-х років на замовлення Яворівського міськвиконкому Інститут „Укрзахідпроектреставрація” провів наукові дослідження будівлі й підготував пропозиції щодо її адаптації. Проте невдовзі колишню синагогу все ж таки розібрали.

Архів Інституту „Укрзахідпроектреставрація”. – ЛО-239 -2.3.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 57.