Могила гетьмана П.Д.Дорошенка

Серед вiдомих державних дiячiв того часу, якi завершили свiй життєвий шлях у Росiї, був гетьман Петро Дорошенко (1627-1698). Визначний український державний, полiтичний та вiйськовий дiяч, гетьман України (1665-1676) П. Дорошенко всю свою дiяльнiсть спрямовував на досягнення державної незалежностi i збереження територiальної єдностi України. Пiсля тривалої боротьби за гетьманство вiн був змушений на вимогу царського уряду виїхати до Москви. Протягом 1679-1682 рокiв жив у В’ятцi, останнi роки життя провiв пiд Москвою, де перебував у почесному засланнi. Закiнчив своє життя у с. Ярополець пiд Москвою [Гетьмани України. – К., 1991. – С. 77-84].

Каплиця над могилою гетьмана П.Дорошенка, с Яропольці Московської обл. Передбачено сприяння відтворенню [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 108].