2007 р. Фортецю продано

Світлана Мичко

Дата: 26.10.2007

Кілька місяців тому «УМ» писала про скандальчик, що розгорівся навколо старовинного Ягільницького замку, розташованого поблизу одноіменного села в Чортківському районі Тернопільської області.

Тоді пам’ятку історії та архітектури сімнадцятого століття виставила на продаж одна з потужних місцевих агенцій нерухомості, оцінивши її в 950 тисяч доларів. Чомусь – в обхід обов’язкового в таких випадках погодження з управлінням містобудування та архітектури облдержадміністрації.

Відтак останнє, дізнавшись про таке «нахабство» з інтернету, оскаржило його через прокуратуру, яка опротестувала дії агентства нерухомості. Однак із часом сторони таки дійшли згоди. Як повідомив кореспонденту «УМ» спеціаліст вищезгаданого управління Ярослав Пелехатий, сьогодні місцева влада не має вже жодних претензій до продавців замку, тим паче що, як сказав пан Ярослав, об’єкт буде використовуватися саме для туристично-рекреаційних цілей, на чому і наполягало управління.

Нагадаємо, що впродовж багатьох років Ягільницький замок використовувався «не за призначенням». Ще австрійська влада у XIX сторіччі зробила деяку перебудову споруди і облаштувала там тютюнову фабрику, яку за радянської влади замінив тютюново-ферментаційний завод. За часів незалежності він став приватним, відтак почав потроху занепадати, і впродовж останніх двох років, по суті, стояв пусткою.

І ось нещодавно, заплативши майже мільйон доларів, власником історичної споруди та кількох гектарів землі навколо неї стала фірма «Атлас» із сусідньої Чернівецької області. Зараз будівлю приводять до ладу, відтак у ній має буде облаштовано готель, ресторан та музей.

Здаватися вони повинні почергово, і повністю туристично-рекреаційний комплекс запрацює аж через п’ять років. Однак уже найближчим часом нові господарі планують запросити до замку керівників туристичних фірм, аби обговорити можливості подальшого співробітництва.

Джерело: “Україна молода”