2007 р. За cередньовічний замок в Ягільниці просять 950 тисяч доларів

Андрій Янович

Дата: 03.06.2007

Ягільницький замок, що знаходиться в селі Нагірянка Чортківського району Тернопілля, виставили на продаж. Підприємство, яке зараз є його власником, хоче вторгувати за споруду 950 тисяч доларів….

Фортецю тут спорудили в 1630 році за наказом польського пана Станіслава Лянцкоронського. В різні часи ним володіли поляки, українські козаки та турки. У XIX сторіччі, коли цими землями керували австрійці, в замку обладнали тютюнову фабрику.

За Союзу “тютюнова спеціалізація” замку збереглася. За України фабрику приватизували. Продовжували готувати тютюн. Сюди його здавали селяни з всіх сусідніх сіл. На фабриці його сушили та спеціально підготовлювали до виробництва цигарок. Щороку продавали компаніям, що виробляли сигарети, по 2 тисячі тонн тютюну. Та близько двох років тому виробництво тут закрили.

– У березні 2005 всіх звільняли, – пригадує колишній працівник фабрики Оксана Іліщук. – Виробництво стало нерентабельним. Відтоді обладнання звідти потрохи вивозили. Продовжували ще заготовляти тютюн та передавати його на інші фабрики. Зараз там працюють тільки кілька працівників.

У селі про продаж замку-фабрики знають не всі. Вчителі місцевої школи, наприклад, вперше почули про його продаж від кореспондента “20 хвилин”. Кілька колишніх працівників фабрики, з якими вдалося поспілкуватися, схвалювали, що замок продають. Мовляв, може, хоч якась робота в селі буде.

Продажем замку займається тернопільська агенція нерухомості “Яворина”. Ціну за об’єкт встановив власник, кажуть в агенції. Ім’я власника не називають. Жодних умов з використання замку для покупця агенція не ставить. Спеціалісти “Яворини” сподіваються, що об’єкт куплять, аби організувати там туристичний чи навчальний центр.

– Промисловість розвивається поруч із містом, – розповідає заступник директора “Яворини” Анатолій Венгринович. – Тож купувати споруду для налагодження виробництва так далеко від Тернополя нелогічно. А от використати його для розвитку туризму дуже зручно. Замок знаходиться якраз поруч відомого туристичного маршруту “Кам’янець-Подільський – Хотин – Червоноград”.

В агенцію вже зверталися четверо зацікавлених у купівлі замку клієнтів. Двоє з Києва, львів’янин та лучанин. Втім, про конкретні домовленості поки що не йдеться. Тож, хто купить замок і в якому напрямку його розвиватимуть, точно сказати важко.

Чиновники обласної адміністрації про продаж замку також дізналися від кореспондента “20 хвилин”. В обласному управлінні туризму стверджують, що продаж у гірший бік нічого не змінить. Екскурсії в середині замку не проводять – туристам його показують з дороги.

– В Європі старі замки продають за один євро, тільки щоб власник його зберіг, – каже заступник начальника управління туризму Ростислав Яцків. – Якщо в нас хтось його візьме і зробить готель, то ми будемо вдячні. Якщо ж там облаштують виробництво, то також добре, бо будуть нові робочі місця.

Замок є пам’яткою архітектури місцевого значення, повідомили нам в управлінні містобудування та архітектури області. Згідно закону він може бути в приватній власності. Проте зміна власника може відбутися тільки за погодженням з управлінням. Наразі до чиновників з цим ніхто не звертався. В управлінні обіцяють з’ясувати, на яких правах взялися продавати замок.

Джерело: RIA