Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Розмір зображення: 800:457 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото Богдана Мартинюка, травень 2000 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 169.

Дерев’яна церква Благовіщення 1875 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Вперше церква згадується у документах 1666 р. 1 В акті візитації 1726 р. описана: “дерев’яна, напівстара. На церкві (наві) баня з залізним хрестом, а на дзвіниці, що здіймається над бабинцем, тільки хрест. Дах ґонтовий, зіпсутий, найбільше на дзвіниці”. 2 У 1867-1872 рр. парафія зробила спротив введенню православ’я, 3 але з 1875 р. церква православна. В цьому ж році вибудовано нову дерев’яну будівлю. 4 Після першої світової війни перетворена на костел під тою ж назвою. 5

Розташована на рівній ділянці. Дерев’яна будівля. Складається з ширшої і вищої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий прямокутний вівтар з двома ризницями по боках, а з заходу – теж вужчий прямокутний бабинець. Нава вкрита повним чотирисхилим дахом, увінчаним посередині гребеня новішою сиґнатуркою з ґотизуючим шпилевим завершенням. З двосхилого даху бабинця здіймається ярус вужчої вежі з прямовисними стінами, завершений сліпим восьмибічним ліхтарем з подібним ґотизуючим шпилем. Вівтар і ризниці вкриті двосхилими дахами. Стіни церкви шальовані вертикально дошками. Вхід в західній стіні бабинця підкреслений двосхилим дашком.

В церкві збереглося декілька ікон XVIII/ XIX ст., зокрема “Богородиця з дитям”, “Св. Микола” та “Тайна вечеря”6.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49; Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 305.

3. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 125-134.

5. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

6. Maliszewski M. Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 42.