Церква св. Онуфрія

Церква св. Онуфрія

Розмір зображення: 647:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото Богдана Мартинюка, травень 1999 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 155.

Перші згадки про церкву історик І. Крип’якевич датує 1607 р. 1 Як подає ксьондз А. Плещинський у своїй монографії про парафію межиріцьку, у 1781 р. каплицю збудував своїм коштом дідич Дрельова князь Адам Чарторийський. 2 У 1802 р. була збудована нова дерев’яна будівля, 3 яка згоріла восени 1907 р. 4 Проект нової мурованої споруди запропоновано виконати єпархіальному архітекторові Александру Пуринґу у 1908 р. 5 Будівельні роботи завершено на початку 1915 р. 6 У міжвоєнний час церква перетворена на філійний костел. 7

Розташована на ділянці, густо пророслій деревами. Невелика споруда в російському національному стилі. Зведена з червоної цегли, нетинькована. Складається з ширшої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий прямокутний вівтар з двома захрис-тіями по боках, а з заходу – прямокутний присінок-бабинець з двома невеликими приміщеннями по боках. Нава і вівтар тепер криті двосхилими причілковими дахами. Над бабинцем здіймається чотирибічний ярус дзвіниці, критий тепер двосхилим дахом, який увінчаний високим восьмибічним шпилем. Стіни церкеви зберегли частково орнаментику, характерну для споруд А. Пу-ринґа.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Ks. Pleszczyński A. Opis historyczno-statystyczny parafii Mędzyrzeckiej. – Warszawa, 1911. – S. 150.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1960.