Церква Воздвижения

Церква Воздвижения

Розмір зображення: 731:800 піксел

Рисунок Оксани Бойко за: Górak J. Туру i formy drewnianej archtektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. Т. ХХХІІ, Z. 3-4. – S. 239-250. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 145.

Перша в селі церква була збудована у 1740 р. 1 Це була дерев’яна двобанна будівля з банями над навою та вівтарем і бабинцем, над яким була влаштована дзвіниця. 2 У 1749 р. священик цієї церкви був учасником Білопольського з’їзду. 3 З кінця XVIII ст. церква стала філією парафії в Пинянах. 4 З 1875 р. – православна. У 1911 р. громада задумала будувати нову церкву з матеріалу старої та закупленої в селі Ходиванці теж старої церкви. 5 Але запрошений у 1913 р. майстер Іван Чухай признав матеріал з церкви в Ходиванцях непридатним для будови. Після першої світової війни церква зачинена. 27 червня 1938 р. під час акції нищення православних церков на Холмщині зруйнована. 6

Судячи з опублікованого рисунку, 7 церква достояла до часу її знищення майже без змін. Це була будівля галицького типу. Складалася з ширшої, наближеної в плані до квадрату нави, гранчастого вівтаря та прямокутного бабинця. При вівтаря з півночі була невелика ризниця, а при бабинці з заходу – присінок, добудовані пізніше. Рівновисокі зруби нави і вівтаря були вкриті шоломовими банями, завершеними сліпими ліхтарями з маківками. Бабинець вкривав двосхилий причілковий дах. Ймовірно, дзвіниця, згадана у візитації 1775 р. була розібрана при одному з ремонтів XIX ст. На рисунку видніє окрема стовпова дзвіниця, розташована на захід від церкви.

1. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1718.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.