Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Гандеровиця. Дерев’яна церква Вознесіння Господнього, 1935 р. на тлі збудованої у 1995 р. мурованої церкви. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 660.

Гандеровиця

Церква Вознесіння Господнього. 1935. (УПЦ)

Церква Вознесіння Господнього. 1995. (УПЦ)

За розповіддю церківника Василя Куштана, найдавнішою культовою спорудою села була дерев’яна дзвіниця кінця XIX ст.

Дерев’яну базилічну церкву каркасної конструкції споруджували від 1935 (можливо, від 1934) до 1936 р. за священика о. Петра Угрина, кураторів Юрія Токара, Івана та Михайла Варваринців на ділянці, яку дав Ал-машій. Разом з головним майстром Іваном Лендєлом з Яблунова на будівництві працювали Стефан Заяць, Василь Свирида, Іван Синитар, Іван Куштан, Михайло Ковач та столяр Василь Кампов. Тоді ж розібрали стару дзвіницю, а дзвін, що його відлили в 1898 р. в М. Ґеївцях Лайош і Шандор Ласло, перенесли до нової каркасної дерев’яної дзвіниці біля церкви. Великий дзвін виготовила фірма “Акорд” у 1935 p., а малий купили Михайло Цянько та Іван Синитар.

У 1991 р. довкола дерев’яної церкви залито фундамент під нову муровану церкву. Громада села власним коштом завершила будівництво в 1995р., аз дерев’яної церкви залишилася західна половина, в якій відбувалися богослужіння.

До складу бригади будівельників входили Михайло Куштан, Василь Югас, Іван Алмашій, Володимир Кобець, Іван Сайко, очолювані Михайлом Мартином. Завершену церкву посвятили 2 жовтня 1999 р.