1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

«Покрова». Ікона з церкви Івана Богослова в Фусові. Кінець 17 – поч. 18 ст. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 176.

В селі Фусові церква Іоанна Богослова (1782 р.) близька типом до квасівської, однак її форми дещо сухіші завдяки більш струнким пропорціям та енергійному силуетові, трохи вище піднятій бані з наметовою покрівлею. В церкві зберігається дуже гарна ікона «Покрови», де поряд з високими духовними і світськими особами намальовані «посполиті ктитори» храму. Майстер старанно працює над зображеннями своїх земляків, які хотіли, щоб про них збереглась пам’ять. Він зображає обличчя з відкритим лобом, широко розставленими виразними очима та рівними, інколи з горбинкою, носами. Молоді чоловіки мають характерну козацьку зачіску, з високо і рівно підрізаним волоссям на лобі.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 169.