Комунальний цвинтар на Дембиці. Українські поховання

Великий цвинтар розташований в Ельблонгу біля вул. Łęczyckiej у східній частині міста. На початку 1970-х рр. влада міста стала перед проблемою вичерпання місця для похорону на діючому з 1946 р. комунальному цвинтарі Агриколя. Бракувало перш за все місця а соціальні поховання, а збільшити існуючий цвинтар вже можливості не було. В якості території нового некрополя обрано вибрано територію між південним кордоном лісу Базантарня та вул. Łęczycką, по сусідству з дільницею Dębica, від якої цвинтар отримав свою назву. Цвинтар з того часу багато разів збільшував свій розмір, на його території збудовано два передпогребові будинки. З 2000 р. цвинтар активно розбудовується, приготовано нові місця для поховання. В липні 2006 започатковано також колумбарій. На цвинтарі покоїться більше 30 тис. осіб.

На цвинтарі в Дембиці знаходяться низка українських могил. Тут, зокрема, поховано одного з засновників та чолових діячів Українського суспільно-культурного товариства в Ельблонгу Левка Горака (17.03.1922-23.11.1982, координати могили 54.167624°, 19.467126°). Тут також знаходиться поховання видатних діячів УСКТ в Ельблонгу: Івана Дацько та Василя Мільчака (народ. 1927-12-05, помер 1984-12-30). Координати поховання 54.168262°, 19.469051°. На Дембиці похований також ветеран УПА та діяч УСКТ в Ельблонгу Володимир Пержило (19.03.1916-10.05.1988). Могила знаходиться в секторі 16, ряду 10, могила № 23 (приблизні координати поховання 54.166973°, 19.460846°). На цьому цвинтарі можна відшукати і символічну могилу повстанського сотенного Михайла Грицини, посевдо "Чайчук". Могила знаходиться в секторі 18, ряд 37, могила 6. Приблизні координати поховання 54.167975°, 19.462912°. в Ельблонгу проживає його дочка. На цвинтарі також поховано дівчинку Олену Грицину.

На цвинтарі Дембиця поховані також – підпис виконано українською мовою – мати багатолітнього голови УСКТ в Ельблонгу Андрія Наконечного. (сектор XIV, ряд 19 поховання 6). Також тут похований (cектор 13, ряд 7, поховання 5) – прибраний брат Андрія Наконечного (напис українською мовою).

Українською мовою підписаний нагробок Ольги Леськів. Родина з таким прізвищем зустрічається в хрониці УСКТ в Ельблонгу. Нагробок має оригінальний козацький хрест.

Греко-католицький хрест зображено на похованні родини Кравчуків (Maria Krawczuk, 14.05.1930-28.03.1995, Grzegorz Krawczuk 10.04.1938-14.02.2000, Jan Krawczuk, 02.10.1933-22.07.2018, сектор XIV, ряд 4, поховання 16 (54.168359°, 19.469458°). Відомо, що Кравчуки Іван та Анна підтримали матеріально акцію по оздоровленню дітей Чорнобиля в Ельблонгу, 1990 р.

Поряд з цим є нагробки з польсько-мовним написанням цього прізвища.

В українській громаді Ельблонга зустрічається також прізвище Зубрицькі. На кладовищі присутній нагробок з польськомовним написанням цього прізвища. Координати 54.161845°, 19.460966°. Те що це була свідома українська родина підтверджується фактом пожертви одним з покійних – Іренеєм Зубрицьким коштів на будівництво гуртожитку в Білому Борі в 1980-х рр.

Зустрічаються поширені в громаді також прізвища Шмігельський, Тадра, Жолудок (поль. Żołądek) та ін.

На одному з нагробків з прізвищем Жолудок знаходимо пам'ятник у вигляді греко-католицького хреста. Тут також наявні українські підписи разом з польськими. Польською підписані Roman Żołądek 1958-10-26 2010-12-28, Michał Żołądek 1920-02-14 2013-04-07, Michał Żołondek 1945-09-22 1989-05-04. Окрім того тут наявний, імовірно, символічний нагробок Ліді Жолудок та Луки Біда (підписи українською), а також Олександра та Анни Біда (написи українською мовою). Перший загинув в 1943 р., Анна в 1945 р. Напевно, це наслідки трагічних подій на Закерзонні.

На цвинтарі наявні інші не дуже чисельні особи з українськими прізвищами. Найчастіше це, імовірно, полонізовані українці з Холмщини і Підляшшя православного віросповідання. Зустрічаються прізвища Савчук, Манько, Климчук, Олещук, Кутко, Бенюк, Григорович та Кривоніс та ін.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».