Ольштин м

Ольштин — (пол. Olsztyn, до 1945 нім. Allenstein, давньопольськ. Holstin) — найбільше місто і столиця Вармінсько-Мазурського воєводства. Ольштин розташований у південній частині Вармії над річкою Лина (пол. Łyna).

Через Ольштин протікають ще дві річки — Вадонг (пол. Wadąg) і Кортувка (пол. Kortówka). В межах міста знаходиться також 15 озер, які займають 8,25 % території.

Населення: 174 473

Ольштин — важливий туристичний осередок.

Перша згадка про місто походить з 1334 року, коли Генріх фон Лютер спорудив над річкою дерев’яно-земляне укріплення «Allenstein». Міські права надала 31 жовтня 1353 р. капітула Вармінської дієцезії, єпископ Йоган з Майсену. Першим бургомістром став Йоган з Лайс. Протягом 1347—1353 років було збудовано замок, костел Якова Апостола (1370—1380), закладено сітку вулиць, фортифікації. Місто вступило 1440 р. до Пруської конфедерації міст, а внаслідок мирного трактату з Торуня 1466 р. з Вармією потрапило під зверхність польського королівства, як частина Королівської Прусії. 3 травня 1947 р. до Ольштина прибув перший транспорт депортованих по акції «Вісла» українців.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".