Язлівець с

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка – 1 пол.14 ст.; після 1519 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.]; в 1570 р. було 3 священики [Грушевський М.С. Історія України-Руси. – К.: 1994 р., т. 6, с. 269].

Указ Президії ВР УРСР від 7 березня 1946 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Тернопільської області»: село Язловець іменувати село Яблунівка і Язловецьку сільську Раду Яблунівська.

Рішення про перейменування села Яблунівка на село Язловець прийняла Верховна Рада України 09.08.1991 р. Рішення № 1416-XII. Дата опублікування 01.10.1991 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 39, ст.1991).

Президія Верховної Ради Української РСР постановляє (09.08.1991, № 1416-XII): Відновити населеним пунктам Тернопільської області колишні їх найменування: село Яблунівка Бучацького району – село Язловець.

Довідка про містечко й пам’ятки, з увагою до єврейського минулого:

Ковальський С. Язлівець: загублене історією місто. –

Виставлено повний текст монографії англійською мовою. Автор стоїть на тій точці зору, що Язлівець – це польське місто, а українці тільки заважали справжнім людям, тобто поляками, робити цивілізацію.

Список літератури – на сайті «».