Бродівський район

Броди м

Перша згадка: 14 ст.; в 1584 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 12 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

У Бродах на Львівщині скинули пам’ятник Кутузову (24.02.2014 р.)

Знесення пам’ятника здійснили працівники КП «Броди», таким чином виконавши рішення Бродівської міської ради, прийняте під завісу 2013 року. Про це повідомляє влаcкор ІА ZIK.

Корисна колекція планів міста:

Малосілка с
Малосілка с
Підгородне с
Підгородне с (+)
К. Ауер. Новий ринок у Бродах. Автолітографія. 1830-і рр. 	Джерело: Українська графіка 11 – початку 20 ст. – К.: Мистецтво, 1994 р., с. 157.
1830-і рр. Новий ринок
19 ст. План міста Броди
Замок з мурами і казематами 16 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с.…
Замок (+)
Костел 1596 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 55; ІМСЛьв]. …
Костел (+)
Церква св.Марії 1600 р. [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.]. 	Церква богородиці 17 ст. (дерев.) (вул.І.Франка, 10)…
Церква богородиці (+)
Юр’ївська церква 16 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 55]. …
Церква св.Георгія (+)
Церква св.Трійці 1726 р. і дзвіниця (вул.Я.Галана, 26) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987…
Церква св.Трійці (+)
Синагога 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 55]. 	Синагога 17 ст.…
Синагога (+)
2007 р. Унікальні стародруки – гордість Бродівського краєзнавчого музею