Паспортна інформація

Будинок, в якому жив і працював академік Кримський А.Ю.

Пам’ятка історії

Черкаська обл., Звенигородський район, м. Звенигородка, вул. Леніна, 33.

Загальний опис:

Будинок двоповерховий, цегляний, в плані прямокутний. На першому поверсі розташовані 7 кімнат, на другому – 3. Покрівля другого поверху вкрита шифером, одноповерхова прибудова – металевим листом.

Загальна площа будинку – 174 м2. На будинку встановлена мармурова меморіальна дошка з текстом: “У цьому будинку жив і працював видатний український радянський вчений, академік Кримський А.Ю. 1871-1942”.

Розміри дошки – 1,0×0,6 м.

До 1941-1945 рр. будинок був триповерховим. Третій поверх – красиво виконана альтанка з балконом. Балкон був і навколо другого доверху. Покрівля будa крита листовим металом.

В цьому будинку, що належав батькам А.Ю. Кримського, з 1871 по 1941 рр. періодично жив Агатангел Юхимович Кримський (1871-1942 рр.) вчений-орієнталіст та славіст, поет та письменник, один із засновників та перших академіків Всеукраїнської Академії наук. Йому належать багато праць по арабській філософії, історії, археології, оригінальні дослідження з українознавства.

З цим будинком пов’язане дитинство майбутнього вченого. Він народився в м. Володимир-Волинському в сім’ї вчителя історії та географії, нащадка бахчисарайського татарського роду. У 1871 р. сім’я Кримських переїхала в Звенигородку, де батько, Юхим Степанович, oтримав посаду вчителя “міського училища”.

А.Ю. Кримський вчився в Звенигородському міському двокласному училищі, в Острозькій гімназії, в Другій гімназії Крамера. У 1885-1889 рр. вчився в Колегії Павла Ґалаґана в Києві. У 1892 р. закінчив Лазаревський Інститут Східних мов у Москві, у 1898 p.- історико-філологічний факультет Московського Університету.

Після повернення у 1898 p. із двохрічного наукового відрядження до Сирії та Лівану, займався педагогічною та науковою діяльністю.

У 1918 р. професор А.Ю. Кримський переїхав з Москви до Києва, де брав участь в організації Всеукраїнської Академії наук. Він – секретар ВУАН (1918-1928 рр.), голова історико-філологічного відділення Академії наук, директор Інституту української наукової мови, завідуючий кафедрою сходознавства Київського державного університету.

Кожного року, влітку, а й іноді взимку, вчений приїздив у Звенигородку. В звенигородських типографіях вийшли його книги з історії Звенигородщини, де були використані цікаві матеріали, зібрані етнографами у 70-80-х рр. ХІХ ст., колекції Етнографічної Комісії Академії наук, записки вчених-спеціалістів, місцевих краєзнавців.

За видатні заслуги в розвитку філософських наук А.Ю. Кримський 22 червня 1940 р. був нагороджений Орденом Червоного Пpaпopу, а через місяць вченому було присвоєно звання заслуженого діяча науки УРСР.

У 1941 р. вчений перебував у Звенигородці. 19 липня 1941 р. співробітники органів держслужби відвезли А.Ю. Кримського в Київ для подальшої евакуації до Саратова. 20 липня він був арештований як “Ідеолог українських націоналістів, який протягом багатьох років очолював антирадянське націоналістичне підпілля” та доставлений в Харків. З наближенням фронту вчений був вивезений до Кустанаю, де 25 січня 1942 р. в тюрмі НКВС № 7 помер.

Будинок, в якому жив А.Ю. Кримський, був розташований на колишній Мало-Підвальній вулиці, № 3. На другому поверсі знаходилась бібліотека та кімната А.Ю. Кримського. Після смерті вченого в будинку жила сестра його, Марія Юхимівна.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.2001 р.

Охоронний № : 468.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: охоронна зона визначена в межах: з фронтальної сторони – 7 м, ззаду – 20 м, з лівого боку – 3 м, з правого – 18 м.

ЦДАЖР УРСР.- Ф.166.- Оп.2.- Спр.456.- Арк.121, арк.54-54 об.

Відділ рукописів ЦНБ АН України.- Ф.1.2240 Ч.- Арк.1.- Ф.1. 23373.

История Академии Наук Украинской CCР.- К., 1979.- С.705.

Гурницький К.І. Кримський як історик.- К., 1974.- С.10.

Циганкова Е.Г. Неодмінний секретар ВУАН: 120-річчя від дня народження А.Ю. Кримського // Вісник Академії Наук Української РCР.- 1991.- № 3.- С.79.