Страсті господні

Олеся Пастернак

У Національному музеї (Львів) презентуватимуть відреставровану ікону «Страсті Господні»

Відреставровану недавно ікону «Страсті Господні» з храму святого Дмитрія села Жаготин на Лемківщині презентуватимуть цієї середи у Національному музеї імені Андрея Шептицького.

Як стверджують організатори, ця ікона, датована кінцем XV – початком XVI століть, являє собою рідкісний зразок тогочасного українського живопису і не має аналогів у композиційно-образотворчому, іконографічному та колористичному вирішеннях.

Цю ікону привіз у 1924 році з однієї з експедиції довголітній керівник національного музею Ілларіон Свєнціцький, проте щойно зараз громада матиме змогу побачити автентичну ікону після реставрації, зробленої за кошти мецената Христини Цурковської з Канади.

Презентація розпочнеться о 16.00.

Джерело: “Львівський портал”

«Страсті Господні» відновлювали чотири місяці

У Національному музеї імені Андрея Шептицького презентували відновлену ікону «Страсті Господні» кінця ХV – початку XVI ст. з храму Святого Дмитрія з села Жоготин у Польщі. «Страсті Господні» – рідкісний зразок тогочасного українського живопису – не має аналогів у композиційно-образотворчому, іконографічномута колористичному вирішеннях.

- У 1924 році цю ікону привіз з Лемківщини довголітній керівник Національного музею Іларіон Свєнціцький, – розповідає завідувач відділу давньоукраїнського мистецтва Марія Гелитович. – Кошти на реставрацію пожертвували українці з Канади Христина Цукровська та уже покійний Роман Цукровський.

З 1956 року ікона разом зі збіркою інших експонатів зберігалася у Вірменському соборі. Чотири роки тому її перенесли в Національний музей. Рідкісний експонат відразу віднесли до групи особливо цінних мистецьких пам’яток, які потребували негайного реставрування.

- Над відновленням ікони працювала чотири місяці, – розповідає реставратор Юлія Чухліб. – За роботою спостерігав реставратор темперного малярства вищої категорії Володимир Мокрій. Ікона була серйозно пошкоджена. Живопис відставав від основи. Труднощів додавало і те, що реставрували її багато майстрів. Аби побачити первісний малюнок, довелося проводити спеціальні дослідження за допомогою рентгенівських та інфрачервоних променів.

Як свідчать архівні документи, вперше «Страсті Господні» відновлював один із засновників реставраційної справи в музеї Володимир Пещанський у 1925 році. За словами Марії Гелитович, в Україні є лише три такі експонати, і всі вони – в Національному музеї імені Андрея Шептицького.

Джерело: “Високий Вал”