Церква св.Петра і Павла

Розмір зображення: 632:910 піксел

Фото Бориса Костянтиновича Реріха (1885 – 1945) з експедиції 1909 р. (нині зберігається в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії в Києві). Опубліковано 6 листопада 2019 р.

Деревня Збранки, 10 километров от Овруча (фото № 24, 25, 26, 27, 28, 29, 38, 39). Церковь в обшивке теряет свой вид, звонница же и частокол с воротами сохранились хорошо и многие постройки деревни хорошо сохраняют характерный древлянский тип. Интересны порезки на окнах, воротах и заборах. [Із записів Б. Реріха з експедиції 1909 р. ]

Село Збраньки (нині Овруцького р-ну Житомирської обл.) розташоване на р. Норині; в актах 1684 та 1692 рр. згадується як маєток вількомірського підчашія Дмитра на Жабокричах.

На світлині під архівним № 41 (за нумерацією Б. Реріха № 27) – церква Св. Апостолів Петра і Павла, яка збудована 1856 р. коштом громади й поміщика Павла Саворовського [Теодорович Н. И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. – Почаев, 1888. – Т. 1. – С. 411]. Композиційна основа церкви – класичний тризрубний одноверхий храм з двоярусною структурою центрального верху. Усі три чотирикутні в плані зруби (бабинець, нава, апсида) мають чітко визначену вертикальність архітектурних мас однакової висоти при дещо ширшій у поперечному розмірі наві. Сучасним дослідником архітектури Полісся Віктором Завадою зарахована до “цікавих творінь” київської школи поліської дерев’яної архітектури, кілька високих зразків якої зосереджено на півночі Житомирської області, в районі Овруча [Завада В. Т. Дерев’яні храми Полісся. – К., 2004. – С. 114]. [Марія Гончаренко Коментар до світлин архітектурних об’єктів Волині з архіву Бориса Реріха (10.11.2019 р.) ]