1991 р. Паспортна інформація

Курганний могильник

Пам’ятка археології

Розміщення:

Дніпропетровська область, Апостолівський район, Першотравнева сільрада, с. Запорізьке, в 0,9 км на схід від села, на кладовищі.

Загальний опис:

Могильник складається з 3 курганів. Висота більшого 10 м, діаметр – 60 м. Насип трапецевидної форми, задернований. На насипу – неглибокі опливші ями. В насипу – каміння.

Історична довідка:

Курганний могильник зведений в епоху енеоліту-бронзи землеробсько-скотарськими племенами придніпровських степів і міг використовуватися в епоху раннього залізного віку скіфськими кочовими племенами.

Пам’ятка виявлена археологом Дніпропетровського історичного музею Чуриловою Л.М. в 1982 . Розкопки не проводились. Датований умовно [Люксусова пам’ятка нац.значення – навіть дата невідома !].

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради народних депутатів № 180 від 16 квітня 1987 р.

Охоронний № : 3996

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: 10 м по колу від підошви курганів

Основна бібліографія, архівні дані:

Розвідки Дніпропетровського Історичного музею в 1982 р / Науковий архів Інституту археології АН УРСР.- ф.о. 1982/125

Ілюстративні матеріали:

1) Схематичний генплан розташування. Курганний могильник.