2005 р. Церкви Холмської єпархії

Вперше згадується у податкових документах 1507 р. 1 В люстрації 1564-1565 рр. відзначено, що “піп з церковної ріллі дає грошей 12”. 2 У 1747 р. згоріла дерев’яна церква, збудована коштом ординації Замойських і її ж коштом була виставлена нова дерев’яна церква, яка згоріла у 1834 р. 3 У 1842-1843 рр. споруджено новий мурований храм, теж коштом ордината Костянтина Замойського. 4 З 1875 р. – православна. У 1886 р. новий іконостас для церкви розмалював Ґурський з Люблина. 5 Після першої світової війни церква перетворена на парафіяльний костел св. Йосафата і св. Параскеви. 6 Ремонтована у 1925 р. 7 Православні українці у 1936 р. збудували будинок молитви, який знищено у 1938 р. під час акції нищення православних церков на Холмщині. 8 У 1939-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія. 9 Церковна споруда ремонтована останній раз у 1. 969 р. 10

Розташована на околиці села на рівній ділянці, при сільській дорозі. Мурована з цегли, тинькована ґотизуюча споруда. Складається з витягненої прямокутної нави, до якої з тильної сторони прилягає вужчий прямокутний вівтар з невеликою захристією при південній стіні. Нава вкрита двосхилим причілковим дахом, а вівтар – трисхилим. Гребінь даху нави вінчає невелика вось-мибічна сиґнатурка, вкрита ґотизуючим стіжком. Гладко тиньковані стіни завершені профільованим ґзимсом. Віконні прорізи завершені ґотичними стрільчастими арками. На чільному західному фасаді – вхід в церкву, обрамований стрільчастим перспективним порталом.

На захід від церкви розташована мурована потужна брама-дзвіниця, зведена одночасно з церквою. В нижньому її ярусі влаштована арка-прохід, а у верхньому – три вузькі арки для дзвонів. Вкрита дзвіниця чотирисхилим повним дахом.

1. Budzyński Z. Sieć parafialna prawosławnej diecezji Przemyskiej na przełomie XV i XVI wieku. // Polska – Ukraina 1000 lat sąsiadstwa. – Przemyśl, 1990. T. l – S. 152.

2. Жерела до історії України-Руси. – Львів, 1897. – Т. 2. – С. 212.

3. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Замх. // ХВЕВ, 1892. – № 5. – С. 82-83.