Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

V-III ст. до н. е., лісостепова культура скіфського часу

Харківська обл., Богодухівський р-н, с. Хрущова Микитівка

Загальний опис:

Розташоване в 1 км на пд. захід від південної околиці села, у лісі, на мисі правого берега р. Мерчик. У плані має витягнуто-овальну форму. Площа 4,5 га. З напільного боку городище захищене валом. Знахідки ліпної кераміки дозволяють віднести городище до лісостепової культури скіфської епохи і датувати його V-II ст. до н.е.

У залізному віці в лісостеповій частині басейну р. Сіверський Донець виникають укріплені поселення-городища. Населенням цих городищ були осілі землеробсько-скотарські племена..

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих від 17.03.1986 р.

Охоронний № : 2105.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: охоронна зона в радіусі 50 м затверджена рішенням облвиконкому від 20.04.1987 р.

Днепровское лесостепное Левобережье в эпоху железа // МИА.- М.- Л., 1961.- № 104.- С.141.

Шрамко Б.А, Михеев В.К., Грубник-Буйнова Л.П. Справочник по археологии Украины. Харьковская область.- К., 1977.- С.53.