Палац Красіцьких

Палац Красіцьких

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Krasickich dawniej Chołoniewskich. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z portykiem kolumnowym w wielkim porządku; po obu stronach dwukondygnacjowe, ukośnie ustawione pawilony połączone z korpusem parterowymi łącznikami. 1874. Dat.: Chołoniów 17 Pazd. 1874. Napis: Hr Marceli Krasicki źt Ludwika Praźtnowska Chołoniew; napis na podkładzie: Wołyń Chołoniew. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 22x28,5. III-r.a. 4151 (Teka Wołyń). Bibl.: Ross, Kilka uwag o genezie, s. 228, il. 7; Jaroszewski, O dwóch grupach polskich rezydencji, s. 183, ii. 29; Tenże, Ville e palazzi, il. 86. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 101]

Палац зруйновано під час 1-ї світової війни.