Українська православна церква парафії св. Володимира

В 1963 р. після 9 років нестійкої праці Управи, відбулися загальні збори православних українців Гобарту й Ланценстону. 38 присутніх осіб вирішили об’єднатись в одну Св. Володимирську Парафію в Гобарті та вибрали нову управу в складі: Лагеревський Леонід (голова Параф. Ради), Туневич Валентин (заст. Голови), Шевченко Віктор (секретар), Черкаський Петро (скарбник), Голосниченко Василь (дир. Хору), Ворона Іван. Ревіз. Комісія: Короткий Іван (голова), Нікитенко Павло, Красноруцький Петро. Церковним старостою вибрали Черкаського Петра, а його заступником Піджарого Василя. Заг. збори постановили почати збірку грошей для придбання церкви. Вибрали Буд. Комітет та засновано Бр-во і Сестрицтво. Склад Буд. Ком.: Туневич Валентин (голова), Піджарий Василь. Черкаський Петро, Голосниченко Петро. Лагеревський Леонід (голова Пар. Ради). В 1965 р. завітав вперше до Тасманії о. прот. Борис Стасишин. Сл. Божа була відправлена в Англ. церкві на Спрінгфельді, а 4.12.1966 завітав о. Микола Майно, відправивши в цій самій церкві Богослуження. 12.12.1966 відійшов на вічний спокій кол. голова Рев. Комісісії свідомий українець Короткий Іван. Парафія втратила дуже цінну людину. 18.1.1967 помер свідомий українець Ворона Іван, кол. член Пар. Ради. 22.1.1967 вдруге відвідав св. Володимирську Парафію о. Борис Стасишин, відправив Новорічну Сл. Божу та побажав якнайскорше мати Святий храм. А 19.3.1967 відвідав Парафію вдруге о. Микола Майно. В 1968 році о. Б. Стасишин відвідував Тасманію та відправляв Сл. Божі. 6.3.1968 св. Володимирська Парафія купила за 3.500 дол. старе приміщення (кол. церкву).

Церква Св. Володимира існувала до 1992 року, коли прийшлося її продати через неможливість утримання.

Джерела:

Українці Австралії Енциклопедичний Довідник «Вільна Думка» і Товариство Збереження Української Спадщини в Австралії. Сідней. 2001

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»