1977 р. Паспортна інформація

Городище давньоруського міста Святополч

Пам’ятка археології

XIІ-XIII ст.

Розміщення:

Київська обл., Обухівський район, за 1,5 км. на південь від села Витачів (між с. Витачів і с. Стайки) на мису правого берега Дніпра в уроч. “Городище”.

Загальний опис:

Довжина городища 190 м., ширина 45-50 м. Від поля відділене трьома валами з трьома ровами. На городищі відкрито напівземлянкове житло з глиняною піччю, залишки двох оборонних веж на північному краю, досліджено оборонні стіни, які складалися з одного ряду дубових зрубів, знайдено уламки скляних браслетів, шиферні пряслиця, полив’яний посуд, візантійскі амфори. Всі речі датуються XII-XIII ст. Безпосередньо за валами, на південний захід від городища знаходилось поселення, де зберігся культурний шар XII-XIII ст.

Історична довідка:

Городище є залишками літописного міста Святополч, яке було побудовано в 1095 році Київським князем Святополком на “Витачівському горбі”.

Обстежене в 1925 р. М. Макаренко, у 1950 р. П.О. Раппопортом. У 1961-1962 р. Проводили розкопки С.О. Плетньова і Т.І. Макарова (Інститут археології АН УРСР).

Матеріали зберігаються в фондах ІА АН СРСР (на 1976 р.).

Охоронний № : 1773

М. Макаренко. Халеп’є.- // Коротке звідомлення ВУ АК.- Збірн.- К., 1926.- С. 49.

П.О. Раппопорт. Обстеження городищ в районі Києва у 1950 р.- // Археологія.- Т. VII, 1952.- С. 147-148.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний план розташування городища.