Церква Різдва Богородиці

Церква Різдва Пресв. Богородиці, 1877, арх. Микола Юргенс.

Коли було засновано першу церкву у Вовчкові невідомо. Як писав Лаврентій Похилевич: "При візиті 1783 року 90-річний старець, вовчківський мешканець Андрій Тумченко стверджував, що за його пам'яті була церква у Вовчкові «структури мізерної, котра стояла близько 70 літ»". Тобто можна припустити, що перший храм у Вовчкові був невеличкий і був збудований десь у середині XVII століття.

Наступну церкву було збудовано 1746 року, але 1766 року вона згоріла. 1773 року було збудовано нову церкву Різдва Пресвятої Богородиці. Початково це був хрестовий 5-верхий храм, однак після ремонту 1833 року церква стала одноверхою. У церкві знаходилася ікона Казанської Божої Матері, яка вважалася мешканцями навколишніх сіл чудотворною. Церква була віднесена до 4-го класу, мала 68 десятин землі. До парафії належали села та хутори Амелін, Білосукнівка, Вересня, Залишани, Красилівка, Нивка, Олізарівка, Сидоровичі, Сидоровицька Рудня, Шкнева.

1877 року було збудовано нову церкву Різдва Пресвятої Богородиці, яка й сьогодні прикрашає собою Вовчків та є єдиним збереженим старовинним храмом в усьому Поліському районі.

Храм було збудовано частково коштом казни, частково коштом парафії. 1882 року до парафії храму належали села та хутори Амелін, Білосукнівка, Вересня, Залишани, Нивка, Олізарівка, Шкнева. Кількість парафіян становила 1473 чоловіки та 1484 жінки

Довідка на сайті

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза (НАІМ «Київська фортеця»).