1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 800:655 піксел

с. Волиця. Церква св. Дмитра, 1875 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 25.

с. Волиця (давніше Вільки Мазовецькі). (УПЦ КП)

Церква св. Дмитра.

Попередня церква, збудована правдоподібно у XVIII ст. із соснового дерева на дубових підвалинах і стендарах, згадується в документі 1803 р. як не дуже стара, але замала для парафіян. У 1875 р. на її місці стараннями пароха о. Корнилія Саїка завершено будівництво існуючої дерев’яної церкви, що тривало п’ять років. Не була зачиненою після другої світової війни.

Святиня розташована на рівній ділянці в південно-західній околиці села, хрещата в плані, п’ятиверха, оточена старими липами. До квадратової в плані нави прилягають – з заходу прямокутний бабинець, з півдня і півночі – гранчасті бокові рамена, зі сходу – гранчастий вівтар з двома невеликими прямокутними захристіями по боках. До бабинця з заходу приставлений прямокутний присінок. Рівновисокі зруби п’яти головних об’ємів завершені високими світловими восьмериками, вкритими шоломовими банями зі сліпими ліхтарями і маківками. Церкву оточує опасання, оперте на профільовані колони. Ризниці сховані під опасанням, але своїми дахами здіймаються над ним. Стіни надопасання кожуховані ґонтами, восьмериків – криті бляхою, що спотворює вигляд цієї монументальної будівлі.

Цікаве вирішення інтер’єру храму. Бокові рамена об’єднані з навою триарковими прорізами. Хори, що оббігають по периметру бабинець, виходять і в наву.

На огороджену церковну територію ведуть два входи – зі сходу і з півночі – у вигляді чотириколонних альтанок, вкритих чотирибічними банями, посадженими на пірамідальну основу. На північ від церкви розташована нова мурована двоярусна стінна дзвіниця з трьома арковими прорізами для дзвонів у першому ярусі і одним у другому.

Церква, що вражає своєю монументальністю, належить до найкращих дерев’яних будівель регіону.