2000 р. Церкви України: Закарпаття

Водиця (Апшиця) Рахівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1803.

Невелика поетична церква була подібна до церкви у Верхньому Водяному – видовжений прямокутний зруб нави з бабинцем і невеликий п’ятистінний зруб вівтаря, високі схили дахів, але вежа завершена не шпилем, а чотирисхилим шатром. Стіни декоровані вікнами напівциркульної форми – в наві, та стрілчастої – у вівтарі. Вежа мала з трьох боків вікна-голосниці і круглі отвори під самим шатром.

Один з дзвонів відлили у 1618 р. Іконостас малював (очевидно, перемалював) Іван Палкуш у 1937 р.

Хоч як сумно, але про церкву у Водиці доводиться говорити у минулому часі. Влітку 1992 р. довкола дерев’яної церкви вимуровали нову безлику церкву з цегли, а стару розібрали.

Не допомогли ні звертання до місцевого священика Михайла Феєра, ні стаття в обласній газеті. Люди добровільно позбавили своє село найбільшої цінності.