2000 р. Церкви України: Закарпаття

Вільховиця Мукачівський район

Церква св. великомученика Дмитра. XVII ст. (УПЦ)

Дерев’яну церкву, збудовану в сусідньому селі Бистриці, перенесено в Вільховицю в 1910 р. і тоді ж перебудовано: змінено форму завершення башти, плоскі перекриття над навою та вівтарем замінено коробовими, зрізано кронштейни піддашшя на західному фасаді бабинця, розширено отвори вікон. Церкву споруджено з дубових колод, вкрито двосхилим дахом – гранчастим над п’ятигранним вівтарем.

Особливої уваги заслуговує одвірок, збудований з широких тесаних плит у стилі найдавніших церков. Верхню частину одвірка вирізано фігурною аркою. Весь одвірок вишукано декоровано стародавніми символами сонця – “шестилисниками” та “соняшниками” . По внутрішньому краю насічено скупий орнамент.

У інтер’єрі цікавим є фігурний прохід з бабинця до нави. Старий іконостас з образами місцевих іконописців XVII ст., зокрема Іллі з Мукачева, було розібрано в 1990 р., більшість ікон замінено, а намісні образи перемальовано.