2011 р. Унікальний храм реставрують на Чернігівщині

Унікальний храм реставрують на Чернігівщині

В Україні небагато храмів, що крім культового, мали й оборонне значення. Один з них – на Чернігівщині, у с. Великий Листвен Городнянського району.

За своєю об’ємно-просторовою структурою і конструкціями перекриттів цю пам’ятку можна віднести до кращих прикладів монументальної архітектури України.

«Чернігівські єпархіальні відомості» та журнал «Пам’ятки України» датують цю споруду 1742 роком. Але дослідники, провівши розкопки, говорять про більш ранню дату спорудження. За однією з гіпотез, церква або будувалася як католицький костел, або була перебудована під костел за часів польської Унії. А після національно-визвольної війни 1648 року перейшла у власність чернігівського полковника Василя Дуніна-Барковського. Реставрацією церкви займався його син Андрій. Храм був освячений як Михайлівський.

У 30-х роках ХХ століття огорожа культової споруди була розібрана, матеріал використаний для потреб місцевого колгоспу. Коли церкву закрили, одне з її приміщень стало навчальним класом. У 1960-70-х роках споруду практично було зруйновано.

Зараз, завдяки старанням настоятеля Тупичевского і Великолиственского приходу батька Михайла (Чепака) та віруючих, храм піднімається з руїни. Роботи проводяться силами громади і небайдужих. Допомагають директор сільськогосподарського підприємства СТОВ «Віра» Н. Кондренко (с. Вихвостов), місцевий фермер І. Якуб.

Хоча відновлювальні роботи не виконані й наполовину, вже протягом трьох років на першому поверсі храму в святкові дні – Архистратига Михаїла та святого Миколая – відбуваються богослужіння.

Довідка

Храм побудований з цегли. Складається з притвору, центрального нефа і вівтарної частини, розташованих на вісі захід-схід. Перебудований у 1855 р. Створено міжповерхове перекриття по балках і центральний об’єм отримав завершення у формах класицизму – купол на низькому барабані (на даний час відсутній). Добудови – криті паперті з півдня і півночі з доричними портиками з фронтоном у формах бароко.

Декор відобразив первісний бароковий вигляд споруди з багатопрофільним карнизом, з характерною обробкою первісного дверного отвору та ін. Портики, сухарики з’явилися на фасадах в результаті перебудов.

На фото Сергія Стука (тижневик “Чернігівщина”) – стан храму до початку відновлення