Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Розмір зображення: 800:526 піксел

Нові Лучки. Церква Св. Трійці, 1938 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 668.

Нові Лучки

Церква Св. Трійці. 1938. (УПЦ)

Першим храмом для православної громади служив невеликий будинок.

З 1936 до 1938 р. за священика о. Івана Мучички та старшого куратора Д. Волошина збудували дерев’яну церкву, що до 1940 р. була присвячена св. Георгію Переможцю.

Спорудження здійснювали головний майстер Сіладі з Мукачева та місцеві майстри В. Гліба, Ю. Король, І. Ціфра та Халус (як головного майстра згадують також Костичака). Кошти на будівництво зібрали вірники села, а землю виділила держава.

Споруду 20 м завдовжки, 12 м завширшки та 5 м заввишки вкрили етернітом, на південному фасаді влаштували ґанок, а іконостас узяли з розібраної православної дерев’яної церкви у Великих Лучках.

Пізніше під час ремонту стіни поваку-вали, настелили нову підлогу, прибудували до західного фасаду закритий ґанок. До ремонту були причетні о. В. Будьок та куратор В. Новак.

Поряд спорудили одноярусну каркасну дерев’яну дзвіницю. Напис на дзвоні свідчить, що його куплено на пожертви мешканців Великих та Нових Лучок на честь відкриття православної парохії в Нових Лучках у 1936 р. за першого священика о. Івана Мучички, голови громади Василя ПІафара.

У 1992 р. біля дерев’яної церкви розпочалося спорудження нової цегляної. Проект виконали Ярослав Балог та Олександр Шевченко з Ужгорода. Головним майстром є Василь Юрійович Голод.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 668.